Bakırhan: Çözüm adresi veriyoruz, tecridi kaldırın!

Cizîr’de halkla buluşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, “Kürt meselesini çözmek isteyenlere adres veriyoruz, tecridi kaldırın. Sayın Öcalan ile Kürt meselesini diyalogla, müzakereyle çözülmesi için yeni bir yol yapalım” çağrısında bulundu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer dün geldiği Şirnex’in Elkê ve Qileban ilçelerinde halkla bir araya geldi, bugün ise önce Şirnex merkezde parti il örgütü tarafından parti binası önünde düzenlenen halka buluşmasına katıldı. Ardından Cizîre geçen Bakırhan ve beraberindekiler, Şirnex’ın Cizîr (Cizre) ilçesinde yüzlerce kişiyle bir araya geldi.

 

Zılgıt ve alkışlarla karşılanan Bakırhan ve beraberindekiler mahalleye girerken binlerce kişi seçim otobüsünün önüne geçerek “Bijî Serok Apo”, “PKK halktır halk burada” sloganlarıyla yürüdü. Meşalelerin yakılıp zafer işaretlerinin yapıldığı yürüyüşte “Çayımız demli 31 Mart’a geliyoruz” yazılı pankart ve “Bijî berxwedanan zindanan” sloganlarıyla karşıladı. Binaların balkon ve pencereleri, kapı önlerini dolduran binlerce kişinin yoğun ilgisinden dolayı araç dakikalarca buluşma alanına giremedi. Gençlerin yolu açmasıyla alana giren seçim otobüsünün üstünden eşbaşkan adayları halkı selamladı.

Ardından DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan gündeme dair bir konuşma yaptı.

‘DERTLERİ KÜRTLERİ KİMLİKSİZ BIRAKMAKTIR’

Yüklerinin ağır olduğunu ifade eden Bakırhan, “Mücadelemiz ağır, bizi tanımayan, dilimizi yok sayan ve bizi insan yerine koymayan, yıllardır baskıyla, şiddetle ve inkar politikalarıyla bizi yok etmeye çalışan bir sistem karşısında mücadele ediyoruz” dedi.

“Onların derdi Kürtler değil, dertleri yolsuzluk yapmak, Kürt halkını kimliksiz bırakmaktır” diyen Bakırhan şöyle devam etti: “Önümüzde bir yerel seçim var. AKP-MHP iktidarı iki dönemdir Kürt halkının iradesine kayyum atıyor. Siz seçiyorsunuz, onlar tutukluyor. Onlar sandık kuruyor, siz iradenizi ortaya koyuyorsunuz ve sonrasında yerine bir devlet memurunu atıyorlar. Atadıkları memurlar bizi tanımıyor, kentimizi bilmiyor, dilimizi bilmiyor. Tek bir amaçları var; Sizin değerlerinizi, varlığınızı, bütçenizi çarçur ederek ceplerine indirmektir. Onların derdi Kürtler değil, onların derdi demokrasi değil, onların derdi hizmet değil, onların derdi yolsuzluk yapmak, usulsüzlük yapmak ve Kürt halkını kimliksiz bırakmaktır. Cizre’ye dışarıdan gelen, Cizreli olmayan bir devlet memuru yaşamını Kürt halkının geleceğine adayan Orhan Doğan’ın anıtını kaldırdı. 31 Mart’ta dilimizi, kültürümüzü yok sayan, anıtları ve isimlerimizi cadde ve sokaklardan indiren bu kayyumları el birliği ile göndereceğiz.”

‘ONLARA LAYIK BİR MÜCADELENİN SAHİBİ OLACAĞIZ’

Bakırhan, Cizîra Botanlıların “Asla geri adım atmayacağız” sözünü hatırlatarak, “Biz de onlara söz veriyoruz ne olursa olsun Kürt halkı eşit haklara sahip oluncaya kadar, Kürtler insanca yaşadıkları demokratik bir ülke yaratıncaya kadar onların bayrağını düşürmeyeceğiz. Parlamentoda, sokaklarda, fabrikalarda, seçim alanlarında, halkımızın olduğu her yerde onurluca dik ve onlara layık bir mücadelenin sahibi olacağız” diye konuştu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “CHP’yi DEM’in oyuncağına çevirenler utansın” sözünü anımsatan Bakırhan, “De here lo, de here karê xwe mêyze bike-Hadi oradan, hadi kendi işine bak! Asıl siz MHP’nin oyuncağı oldunuz. MHP topaç gibi sizi çeviriyor. DEM Parti onurlu bir partidir. Şêx Saîdlerden Seyîd Rızalardan  onurlu bir direnişi bugüne kadar yaşayan, asla yalan söylemeyen, boyun eğmeyen, taktik yapmayan bir siyasi harekettir. Biz herkesi eşit, kardeş, dost olarak görürüz” sözleriyle tepki gösterdi.

‘ZULMÜNÜZDEN DOLAYI KÜRTLER BİTTİ Mİ?’

Seçim sürecinde Erdoğan’dan çözüm, barış, demokrasi lafları beklerken, yine operasyon tehditlerini duyduklarını aktaran Bakırhan, “Bunlar, Japonya’da da olsa, Sibirya’da da olsa Rojava’da da olsa Kürtlerin haklarına sahip olmasını istemiyorlar. Bunlar, Kürt halkının on yıllardır yaşadığı gibi sömürge bir halk olarak yaşamasını istiyorlar. Bu halk asla dilinden, mücadelesinden vazgeçmeyecektir. Bu halk kimliğinden vazgeçmeyecektir. Bu halk Mehmet Tunçların yoldaşıdır, direnişin kalesi Cizre’nin onurlu halkıdır. Sayın Erdoğan’a buradan sesleniyoruz; uyguladığınız zor ve zulümden dolayı Kürtler bitti mi? Kürt sorunu bitti mi? Cizre’de gençler, kadınlar, halkımızın atmış olduğu sloganlar kendi diliyle dile getirmiş olduğu sözler bitti mi? Bitmedi, bitmeyecek! Cizre’de olduğu gibi bütün Kurdistan coğrafyasında insanlarımız hak, hukuk, barış demeye devam edecektir” dedi.

‘ADRES VERİYORUZ, TECRİDİ KALDIRIN’

Bakırhan konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Her gün ağzına açıp savaş, çatışma, harekat diyenlere biz barışın adresini göstermek istiyoruz. Kürt meselesi çatışmalarla, savaşla, yeni harekatlarla çözülecek bir meselesi değil. Kürt meselesi diyalog ve müzakere ile çözülür. Onlara adres de veriyoruz. Sayın Öcalan üzerindeki tecridi kaldırın. Sayın Öcalan ile Kürt meselesini diyalogla, müzakereyle çözülmesi için yeni bir yol yapalım. Biz DEM Parti olarak müzakereye, çözüme, diyaloga, Kürt meselesinin konuşulması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız. Çatışmak isteyenlerin oyununu durduracağız. Bu ülkenin yoksul, fakir ailelerinin çocuklarının cenazeleri gidiyor. Bunu durduracağız. Bir gün mutlaka Türklerin, Kürtlerin kardeşçe eşit haklara sahip olduğu bir Türkiye yaratacağımıza söz veriyoruz. Bunu Cizre’den bir kez daha yineliyoruz.”

‘CİZRE BELEDİYESİ SİZİN EVİNİZ OLACAK’

31 Mart seçimlerinde Cizîr’de rekor oyla seçimin kazanılma çağrısı yapan Bakırhan, “31 Mart için Cizre halkı zaten kararını vermiş. Cizre Belediyesi 31 Mart’ta sizlere hayırlı olsun. Emin olun Cizre Belediyesi sizin eviniz olacak, yolsuzluk usulsüzlük ve hırsızlık yapmayacak. Sizin hizmetinizde olacak, dilinizi, kültürünüzü yaşatacak. Cizre’yi uyuşturucu belasından kurtarmak için büyük bir çaba ortaya koyacak. Gençlerimizin kadınların iş bulacağı, danışacağı, sağlık sorunlarının, ulaşım sorunlarının çözüleceği demokratik halkçı şeffaf toplumcu bir belediyeyi hizmetinize sokacak” ifadelerini kullandı.

‘MÜCADELEYE LAYIK BİR SONUÇ ORTAYA ÇIKARACAK’

HDP yönetimindeki Silopiya Belediyesi ile kayyum yönetimindeki Cizîr Belediyesinin uygulamalarını karşılaştıran Bakırhan, “Silopi Belediyemiz sınırsız su kullanana dahi 29 TL fatura gönderiyor. Siz ne kadar ödüyorsunuz karşılaştırın. Yine Silopiya Belediyemiz ulaşımda kadın ve çocukları 25 kuruşa taşıyor. Normal kart 50 kuruş, kartı olmayanları 1 liraya taşıyorlar. İşte Silopi bizde, Cizre kayyumda. Teraziye koyun, hangisi halktan yanadır, sizler karar verin. Biri sizin dostunuz, kardeşiniz, arkadaşınız ve dilinizi, kültürünüzü yaşatıyor biri burayı sömürüyor ve cebine indiriyor. 31 Mart’ta Cizre’nin halkı onurlu direnişi gibi Bedirxanlardan bugüne kadar verilen mücadeleye layık bir sonuç ortaya çıkaracağına inanıyorum” dedi.